Uğrunda yaşamak ve ölmek istediğim bir gerçeğe muhtacım. Fakat o benim dışımda değil, içimde olsun. - Søren Aabye Kierkegaard
Denge kartı yeraltı dünyasını bilen tanrıça İris’i simgeler. Azra Erhat Mitoloji Sözlüğü'nde İris için şöyle diyor: "İris, Thaumas'la Elektra'nın kızı, Harpya'ların da kız kardeşidir. İris baba tarafından Pontos'a, anne tarafından da Okeanos'a bağlıdır (bu her iki tanrı da su, deniz ve okyanus tanrılarıdır). İris gökkuşağını simgeler, gökkuşağı da denizden çıkarak gökyüzü ile yeryüzü arasındaki ilişkiyi kurar gibi göründüğü için, Olympos tanrıları İris'i de Hermes gibi ulak ve özellikle insanlara haber salmak için kullanırlar. Kanatlıdır..."
Kahramanın iki dünya arasında yaptığı yolculukta, gökkuşağı bir köprü, İris de bir rehberdir. İris göğsünde gördüğümüz kare ve üçgenden de anlayacağımız gibi dünyevi olanla tanrısal olan arasında, ölümlülerle tanrılar arasında, yeryüzü ile gökyüzü arasında bir ulaktır ve daimî akışı sağlar. Bu akışın hep dengeli olması, bir tarafta fazla birikmemesi gerekir. Aynı vücudumuzdaki enerji akışını sağlayan çakralarda olduğu gibi.
Tanrıça İris'in bir özelliği de kendisine verilen buyruğu harfi harfine tekrar etmesidir. Yeraltı yolculuğumuzda yolumuzu bulabilmemizi ona borçlu olduğumuz ruh rehberimiz Denge, hiçbir şeyi elemez ve süzmez, yani iyi ve kötü, asil ve bayağı, yararlı ve yararsız, hoş ve nahoş arasında bir ayrım yapmaz. Çünkü artık bu noktada egonun üstesinden gelmiş olan olgun bilinç yaratılışta yalnızca iyi ya da yalnızca kötü diye bir şey olmadığını bilir. Belirleyici olan yalnızca doğru orandır, ki bir sonraki zorlu kart olan "Şeytan'a uymamamız" için buna ihtiyaç vardır. Bunu iki bardakta aynı sıvı seviyesini tutturmak için birinden öbürüne sıvı aktarışımız gibi düşünün. Ne zamanki aradaki denge bozulur, bizim Denge'miz devreye girer ve fazla olandan az olana gerekeni aktarır.
Juliet Sharman Burke Mitik Tarot'sunda bunu anlatırken şöyle söyler:"İster kızgınlık, hayal kırıklığı, kırgınlık, isterse de sevgi dolu olsun, Denge tüm duyguların mutlaka akmaya bırakılmasının sağlanmasını ister. Duyguların doğası, aynı bir deniz gibi değişken ve çoğu zaman da önceden kestirilemezdir: bir gün gri ve tehditkâr, ertesi gün parlak mavi ve berrak. Duygularınız ihtiyaçların çatışmasına neden olur. Tarafsız bir değerlendirme yapamazlar ama gene de bir denge tutturmaları gerekir. Deneyimlerinizden bilirsiniz ki, bir duyguya karşılık bir başka duyguyu daha fazla önemsemek, sonunda kaçınılmaz olarak hepsini yaralar. Aynı aklınızın yapmak zorunda olduğu gibi, duygusal kalbinizin de makul bir dengeye kavuşmak için çabalaması gerekir."
Denge kartı bize yaşamımızın farklı yönlerini, farklı düşüncelerimizi ve farklı duygularımızı engellemeksizin birleştirmemizi ve aralarında bir denge kurmamızı söyler ki, böylelikle doğru yerde doğru şeyi yapabilelim, hatta bazen hiçbir şey yapmaksızın sadece ölçülüğümüzü koruyarak yaşamı akışına bırakabilelim. Bir diğer deyişle, bu denge kişiliğimizin dört elementi arasındaki dengedir. Bu elementler doğru ölçüde birleşerek bizim dış dünya ile uyum içinde akmamızı sağlarlar.
Gökkuşağının yolunuzda köprü olması dileğiyle, yolunuz açık olsun.
© Güneş İlhan, Şubat 2008, İstanbul
Rev. 04.01.2013
Comments